Czekolada a skora

Czekolada  a skora tym, że słodycze mogą sprawić
Zdjęcia ze strony c1.staticflickr.com

Przez lata słyszeliśmy mity o tym, że słodycze mogą sprawić, że pojawią u nas krostki i (nie taka słodka) prawda jest taka, że te historie są niestety prawdziwe. Według dietetyków Jayson i Mira Carlton, współautorów „Nagie kalorie”, czekolada może rzeczywiście pogorszyć nasz trądzik. Powołując się na badania przeprowadzone w Holandii, mówią, że czekolada zwiększa produkcję interleukiny – 1b, markera immunologicznego zapalenia systemowego, co zwiększa stan zapalny z powodu trądziku.

Pamiętajmy, że czekolada może również zwiększyć produkcję interleukiny 10, która obniża układ odpornościowy naszego organizmu, co może stworzyć warunki, które umożliwią bakteriom zarażenie pryszczy i w ten sposób je pogarszając.

Autor: